Team Power

Team Power
Team Power Tupperware

sudikan click untuk kekayaan saya

Minggu Wanita 6 Oktober 2017

Minggu Wanita 6 Oktober 2017
King of Tupper-Man
Tupperware Brands Malaysia :  # 1st Tupperware ONLINE in Malaysia

Jom sertai TEAM POWER untuk JANA PENDAPATAN dengan Business Tupperware. Saya sedia membantu from zero to hero !! Call 012-3993947 / whats app : 013-22-300-82 (Syamputra Razali) www.tupperwareteampower.blogspot.my

Kejayaan

salam..
saya nak share serba sedikit kejayaan saya dalam business ini .. semoga perkongsian ini bermanfaat




















Assalam
Saat ini saya dihadapan kolam renang di celebrity fitness. Saya invest setiap bulan rm200 utk mereward diri di kolam yang tak sangat tercemar. Kat kolam nie saya dapat ilham utk menulis.

Baiklah. Dah lama sangat saya toiggalkan blog nie bersawang dan saya sangat sangat tak sabar nak menulis dan insyallah kali ini saya menulis dengan penuh keseronokkan.



Ohh ya
Hari ini 23 mei 2016 hari penuh bersejarah sebab dalam account saya ada lebih RM100k. Memang tak sangka kalau ada 9 kali ganda dah pun jdi jutawan. Saya keluarkan  RM99k utk beli umah dan saya tak sabar nak buka kedai stor saya dan di situ saya nak buat keje mengepos dan buat keje membalut hamper dan sebagainya..



Setelah sekian lama saya berjimat dan menabung, akhirnya saya berjaya juga mendapat rumah ke 3 dan saya sungguh tak percaya bila mana saya duit hasil niaga PART TIME tupperware boleh membeli rumah dan saya beli umah ke 2 dan ke 3 dengan cash.. 

Saya memang terpanggil nak tulis blog ininsebab nak menyeru anda yang masih menyewa umah segera tanam azam utk ada umah sendiri dan beli rumah walaupun murah atau lelong..

Kenapa sahaja dengan kedai bergerak saya ini.. Kemana sahaja saya akan bawa dan saya nak share kegembiraan utk pencapaian bulan mei dimana saya berjaya di nobatkan sebagai rekod breaker yang mana saya berjaya mendaftar lebih 300 orang dalam masa sebulan. Saya cukup cukup teruja bile dapat anugerah ini di conference executive tupperware di subang jaya.


Inilah yang membuatkan saya bersemangatbutk terus mencipta kejayaan.  Saya tak akan mengundur malh akan maju kehadapan dan dihadapan punya keindahan yang pasti milik saya.

Syukur juga AED pertama dalam team power iaitu sharifah aini, turut sama dengan saya dan best ada aini. Orangnyer positif aja..
Ini bersama champion SED utk 5 tahun dan saya akan ikut jejak dia utk first in Malaysia. Semoga diperkenankan Allah.

Saya juga dipanggil on stage utk bersama sama jason membuat party di atas stage dan ini satu penghargaan buat saya..

Cerita sikit hujung minggu ini ke kemaman dan bertemu dengan usahawan kemaman dan saya share sikit tentang ilmu niaga di fb, instagram dan juga di whasta app dan saya merasakan mereka sangat ikhlas dan hebat. 

Saya juga turun sempat berjumpa dengan fifi yang stay di paka, ganu. Memang hebat dan luar biasa suri rumah ini sebab salesnyer sudah hampir menjadikan beliau director fast track. Syabass..

Ohh ya
Kepada anda yang nak join, meh la join cepat cepat. Nak tunggu apa lagi..
Orang dah ke bulan.. Anda??


Syamputra Razali


Assalam,
saya menulis entry ini bukan nak bermegah dengan income yang saya dapat sebulan.. selama beberapa tahun saya buat bisness ini.. saya dapat 1 rahsia.. yang mana untuk berjaya.. bukan halangan untuk siapa sahaja.. ramai betul orang mengadu.. saya tak ada modal.. saya tak pandai niaga.. saya tak pandai online.. sebenarnya bukan dia tak boleh.. tapi dia MALAS.. itu lah dia akan beralasan sepanjang HAYATnya..

Saya gelarkan diri saya "abg syam" la yer.. memandangkan uban kat kepala dah penuh.. Actually u olz.. abg rasa dah lewat sangat nak mulakan bisness Multi Level Marketing ini.. dan rupanya.. abg boleh pintas masa orang lain yang berpuluh tahu tapi masih rank dan tahap yang sama.. kiranya.. sekarang ini.. konsepnya.. bukan berapa lama dia masuk.. tetapi berapa cepat dia maju.. cepat dan lambat maju ini.. sebenarnya ada kaitan dengan gigih dan usaha.. abg syam dah cerita kat fb tentang KELUK kejayaan yang mana.. GIGIH dan USAHA saling seiring.. ada orang yang usaha sikit dan gigih siang malam dok berniaga.. menunggu customer PM dan beli.. walhal.. dia pun kena usaha untuk cari customer.. kita bukan DIVA sampai orang tergile gilekan kite.. Fizo dan fareeda(mawar) pun.. bukan boleh dapat orang yang gile gile terkam stokis dia tanpa ada drama dan strategi.. (tak moh cerita strategi orang). so.. kena usaha cari dan prospek downline kita..

kekadang abg syam tengok.. ada downline.. yang semangat sampai berkobar kobar nak kaya.. dan berjaya.. tapi duduk umah makan kopok je.. hari hari.. pastu cakap kat abg.. "ORANG TAK ADA NAK JOIN AHLI".. dah ko terjelepok kat umah je.. mana lah orang tahu ko jual tupperware.. pastu salahkan orang tak nak g masuk jadi downline ko.. ko sendiri tak promosi diri.. abg syam kekadang cakap nyer agak leser tapi abg baik hati taw.. (heheheh perasan)

Soal promosi memang tak dapat dinafikan.. ramai yang selesa dengan cara promosi di FB.. jual jual jual.. dan semua sama sahaja.. jual dan tak ada beza.. bile orang rendahkan harga.. kita mengamok dan report orang tu.. walhal.. kita sendiri tak nak promosi dengan persaingan bukan harga.. kita bagi hadiah.. kita manis wajah.. kita COD dan ucap terima kasih.. semua tu.. kekadang orang sanggup bayar mahal utk dapatkan servise tip top macam tu..

wah... tak sangka panjang lebar abg syam kalau berleter.. abg memang agak geram bile orang orang kita dan downline abg.. asyik bagi alasan.. dan paling nyampah.. " dah dapat RM20 ribu.. bagi lah sikit.. seribu ker??" --> ko ingat aku duduk sahaja dapat duit ini (cakap dalam hati).. tapi abg syam jawab molek je.. "Insyallah.. kalau kita gigih dan kuat berusaha .. kita akan berjaya.. malah RM30 ribu pun boleh".. gituew la.. kena positif.. tapi bile dengar tu.. rasa macam nak cekik jugak leher orang yang cakap tu..

Baiklah (sambil menjerit).. abg syam nak share TIPS yang abg lalui sepanjang niaga tupperware nie..
oklah.. Tips hari ini adalah ...

------------------------------------------------------------------------
TIPS PEMBUANGAN SIFAT SYAITAN DALAM DIRI
------------------------------------------------------------------------
sebelum tu jangan marah kalau abg syam bagi tajuk ini.. nak bagitahu sifat yang jahat dalam diri tu kena buang jauh jauh.. nak ikutkan.. abg syam sendiri boleh je bagi alasan.. SAYA MASUK KERJA JAM 8 dan KUAR JAM 5.30 PETANG.. BILA MASA SAYA NAK BERNIAGA???

boleh je bagi alasan sebab abg nie buat PART TIME..
tapi bile fikir.. SAMPAI bile abg nak berharap duit gaji.. syukur ada duit gaji.. dan abg nak EXTRA.. supaya hidup abg dan mak ayah adek beradik senang bile abg senang nanti.. macanm nak puasa nie.. boleh kita sedekah dan buat juadah berbuka lebih dan sedekah kepada surau. kalau kita buget.. dan duit gaji sahaja.. macam mana kita nak bersedekah.. itu sebab abg KUAT untuk buang sikap negetif dalam diri..


1. BUANG NEGATIF

Paling utama sifat syaitan yang kena buang dulu adalah dengan membuang sifat negatif yang mana selalu sahaja kita ada.., tengok orang lain berjaya.. cakap "ala.. bukan dia yang buat.. upline topup sales la tu".. pastu kita kita pun asyik nak fikir SUSAHHHHHH je sepanjang masa.. itu susah dan ini susah.. sampai kita nak suap makanan kat mulot pun susah.. memang kalau tahap begitu.. baik duduk dan menantilah reseki gugur dari langit.. try lah tukar sikap tu kepada sikap yang positif.. aku BOLEH !!.. tak cube tak tahu.. i can do it.. dan kita kena rasa diri kita mampu dan tak salah kita nak mencuba.. abg syam sendiri.. kalau ikutkan rasa DOWN sebab bisness ini semua pompuan yang buat,. dan abg tak putus asa.. sebab kita nak berjaya.. bukan bergantung harap orang lain.. kita sahaja.. jadi.. bile balik kerja je,, abg syam terus start ONLINE dan cari strategi secara ALL OUT kat fb dan blog serta YOU tube.. abg cakap.. SIAPA KATA lelaki PART TIME tak leh berjaya??.. saya akan buktikan.. ia sebenarnya tidak benar.. SAYA MAMPU BERJAYA.. kalau fikirkan.. memang macam mimpi nak dapat RM 20k tu dalam sebulan.. sebelum nie.. dalam 10bulan.. tapi sebab kita niaga dan bina rangkaian.. ia jadi short cut.. selama sebulan...


2. ELAK SIFAT PHD & PANDANG RENDAH

Pernah tak u olz rasa dengki dengan kejayaan orang lain.. abg pun pernah,, tapi abg dah tukar set minda.. dengki kepada rasa CEMBURU dengan kejayaan dia.. dan anggapkan dia pencetus cabaran dan mencabar diri untuk jadi macam dia.. sifat PHD nie... bile kita tak tukarkan sesuatu yang tak elok.. kita dengki dengan dia sebab dia berjaya.. kita pancitkan tayar dia.. itu SYAITAN namanya.. so, tukarkan perasaan tu dan anggap.. "aku pun boleh berjaya macam dia".. kenapa aku tak boleh.. aku sempurna je.. "aku gemok tapi awesome kot!!".. abg selalu dok bagi semangat macam tu.. dan selalunya,., kita jangan sesekali pandang rendah kat orang lain.. kita tengok dia ala ala pakai baju kedut,.. kita terus kata.. "INI BUKAN PROSPEK" terus tak nak dekati dia.. walhal.. dia punya potensi yang bagus kalau berniaga.. ingat!!.. kita kena bersikap adil kepada semua manusia.. jangan pandang serong kat orang lain..

3. JANGAN MALAS & JANGAN JADI PENIPU DAN TAK IKHLAS

Pengalaman malas dalam sehari memang abg pun penah.. bantai tidur dari pagi sampai petang dan bile petang.. kepala jadi pening dan rasa nak malam.. OMG.. memang rasa kehilangan masa yang berharga.. qadaq tidur sebenarnya satu reward utk bagi kita berehat dan balas dendam sebab kita berjaga malam.. tapi kalau HARI HARI qadaq tidur.. itu dah jadi PEMALAS.. omg omg.. dah lama kita malas.. kerje kita asyik nak menipu orang je kerje.. jual barang yang tak elok.. dan tipu sana sini.. memang hidup akan dilaknati.. bayangkan.. ada business yang abg dengan.. orang tu kena buat loan beribu ribu dan beli secara banyak.. dan kemudia terus jual.. dan bagi abg , TUPPERWARE tak macam tu.. tak ada sampai beli beribu ribu.. just.. kalau ada order baru beli.. dan ikut strategi yang ditetapkan.. ok.. lepas tu.. pasal ikhlas nie.. kena betul betul sucikan diri.. kalau kita bantu orang.. bantulah seikhlasnya.. kita turunkan ilmu dan tips dengan niat nak bantu dia dan niat berjaya.. kita tumpang bangga.. perasaan utk bantu dia mesti IKHLAS dan insyallah.. kita akan rasa kejayaan dia.. adalah kejayaan kita juga..

4. USIR RASA BODOH SOMBONG

 Poyo dan bongkak serta bodoh sombong adalah sifat syaitan yang sangat sangat banyak kalau kita dah start nak UP dalam bisness.. bisness baru je nak meletops.. terus kita rasa DIVA dan rasa ala ala pandaiiiii sangat., padahal.. ALLAH baru bagi kejayaan sikit dan nak tengok kita nie stop untuk belajar atau terus mencari ilmu,., kalau kita seorang yang bagus dan nak kekal berjaya.. sikap bodoh sombong kena ketepikan.. kita tak tahu dan kurang ilmu.. carilah.. jangan tipu diri sendiri.. bile tak pandai.. cakap pandai.. mengalah dan mengaku nak belajar dari rasa pandai dan mengharap orang kata kita HEBAT.. sebenarnya merosakkan diri kita.. jauhkan lah rasa takbur tapi relax dan humble sahaja bile bercakap dengan orang lain.. abg rasa.. kita perlu ada sikap nak belajar walaupun kita dah pandai.. abg sendiri banyak belajar dari downline.. sebab kita nie..  serba kekurangan.. bukannyer genius yang semua kat otak.. so.. jangan jadi bodoh (tak nak belajar) dan sombong (ala ala berangan pandai).

5. RIAK & TAK BERSYUKUR

 Patut tak kita rasa bangga dengan kejayaan diri kita.. jawabnya.. memang patut.. tapi bile kita dah bangga tahap macam "AKU BERJAYA SEBAB AKU HEBAT".. itu dah namanya riak dan takbur.. tanpa ALLAH yang permudahkan jalan kita.. makanya.. kita tak boleh berjaya.. tanpa doa mak ayah dan rakan niaga.. kita pun tak dapat keberkatan niaga ini.. hidup rasa tenang dan seronok... sebab kita takbur dan riak nie lah.. akan memakan diri kita.. abg suke nak bagitahu.. abg selalu tunjuk kereta dan tayang komisen,, dan ini bagi abg bukan riak.. sebab abg nak ramai orang amek insoirasi abg boleh dapat benda ini.. walhal.. abg sama sahaja dengan diorang.. dan ada yang keje tupperware FULL time dan itulah teknik perniagaan.. TOLONG JANGAN KEJAM abg kalau abg tolong tayang sana sini.. abg tak riak taw.. hehehheh.. dan paling penting dalam semua usaha adalah DOA dan senantiasa bersyukur.. OMG.. inilah kuasa yang boleh jadi magic kepada diri.. abg ingat lah.. bulan ini.. dalam sibuk dan nak guna duit.. abg berjaya beli rumah dengan harga RM320k untuk 2 rumah... rasa sangat sangat seronok.. ALLAH nak bagi reseki.. bulan ini.. team sales sudah cecah RM600k dan komisen FIRST TIME cecah RM20k lebih.. termasuk duit minyak honda.. abg sangat bersyukur.. dan abg nak buat juadah dan sedekah kat pelajar dan cikgu cikgu kat tempat abg.. ohh ya.. nak bagi tahu.. abg syam keje kat KKTM Petaling jaya.. Kolej Kemahiran Tinggi MARA di jalan templer.. abg seorang guru.. alhamdulillah kan.. dipermudahkan semua perkara..

oklah u olz.. abg rasa.. lenguh dah menulis.. (bukan malas) tapi berhenti rehat dan nak buat keje sikit,.
semoga perkongsian abg akan menjadi teladan untuk u olz semua yer..
insyallah.. kita kan merancang.. ALLAH yang menentukan..
usaha dan gigih.. habuannya adalah kejayaan..


 inilah dia.. keluk kejayaan tu.. jom belajar EKONOMI..


 inilah tempat abg syam dok mencari reseki.. syukur ada kerja dan sambil tu buat bisness jana pendapatan sampingan..
order kek raya masih dibuka.. jom beli ngan abg syam.. harga kasih sayang gituew..



























 ini antara poster untuk tatapan anda semua..

dan sebelum abg dok pergi makan.. tengah hari.. jam dah kul 4.. abg nak bagi sikit ala ala pengisian tazkirah.. walaupun abg bukan ustaz.. heheheh
 maaf jika menganggu emosi saudaraku semua berilah masa utk tazkirah seketika dan juga untuk menasihati diri sendiri.

Suatu hari ketika Rasulullah saw & para sahabat berkumpul di satu sudut Masjid Nabawi, Rasulullah saw tiba2 berkata: 

_"Sebentar lagi dtg seorg pemuda ahli syurga."_ 

Tak lama kemudian dtg seorg pemuda yg muka & tangannya basah berwudhuk, sambil sebelah tgn memegang sandal. Penampilan sgt sederhana. Tiada apa yg istimewa. 

Beberapa hari kemudian, ketika Rasulullah saw & beberapa sahabat duduk di tempat sama, sekali lg Rasulullah saw kata: 

_"Sebentar lagi dtg seorg pemuda ahli syurga."_ 

Sebentar kemudian, pemuda yg sama sampai. Pun berpenampilan sama.
Salah seorang sahabat yg ada di situ ialah *Muaz bin Jabal ra.* Beliau ingin tahu apa rahsia lelaki itu yg dikatakan ahli syurga. 

Lalu dia mencari jalan utk tidur di rumah lelaki itu dgn memberi pelbagai alasan. Pemuda itu benarkan Muaz tidur di rumahnya. 

Malam itu ketika Muaz bangun *bertahajjud*, pemuda itu masih *nyenyak tidur* hingga ke Subuh.

Pabila subuh, pemuda itu bangun solat Subuh. Lalu mereka *membaca Al Quran, lelaki itu tersangkut-sangkut* merangkak membaca. Tidak lancar seperti Muaz. 

Dan apabila menjelang waktu Dhuha, Muaz *bersolat sunat Dhuha*. Tapi lelaki itu tidak. 

Selain itu pada hari yg sama Muaz *berpuasa sunat*, tapi lelaki itu tidak.

Muaz pun menceritakan perihal Rasulullah saw telah katakan pada lelaki itu, dan berterus-terang bertanyakan apakah amalannya hingga Rasulullah mengatakan dia ahli syurga.. lalu pemuda itu berkata:

_"Amalanku tidaklah sebaik mana. Aku masih belum lancar baca Al Quran. Aku masih tak mampu bangun bertahajjud. Aku juga tak mampu lg solat dhuha. Apatah lg berpuasa sunat."_

_"Tapi…"_

_"Sejak beberapa minggu ini, aku cuba amalkan 3 perkara yg baru ku pelajari:"_

1. *Aku sgt cuba tidak sakitkan hati sesiapa.* Samada kaum keluargaku, jiranku, sahabatku mahupun orang yg tak kukenal.

_"Muaz  berkata, subahanallah."_

 _"Lagi...?"_

2. *Aku cuba elakkan diri dari memarahi sesiapa.* Dan aku akan maafkan semua org yg membuat salah kepadaku.

_"Muaz berkata, subahanallah. Lagi...?"_

3. *Aku cuba jaga tali silaturrahim.* Dan aku akan bantu panjangkan silaturrahim sebaik mana mungkin.
Itulah yg mampu aku lakukan.

_*Subhanallah...*_

Saudara2ku  sekalian. 
*Jika kita rasa kita hebat dgn imej kita, kita silap.* *Jika kita rasa kita hebat dgn amalan kita pun silap.*

*Kalau kita rasa kita tak perlu beramal, lagilah jauh silapnya.* 

Apa guna ilmu tinggi, hidup penuh syariat, pakaian sunnah *tapi apa yg keluar dari mulut kita sentiasa sakitkan hati isteri, hati suami, hati anak, hati sedara mara,jiran,staf, hati orang, apatah lg hati ibu bapa.*

Apa guna ilmu tinggi, hidup penuh syariat, berpakaian ikut sunnah tp *selalu marah maki hamun org dan penuh dendam kesumat dlm dada.* Apatah maafkan orang.... jauh sekali.

Apa guna ilmu tinggi, hidup penuh syariat, kereta penuh sticker Islamik tapi *sering bergaduh, kawan selalu salah kita saja yg betul, sedara mara mula dekati kita, kita tak hairan..* apatah lg nak melawat dan berkunjung usah diharap....
















puzzle
Setiap perniagaan yang diusahakan mempunyai harapan yang tinggi, agar perniagaan itu terus maju dan berjaya serta dapat mengubah masa depan agar tidak ditindas pihak lain. Tiada sesiapa yang mengharap perniagaan yang dijalankan musnah dengan wang ringgit yang dikeluarkan. Namun, tidak semua perniagaan yang diusahakan mampu menetapkan jumlah pelanggan di dalam atau di luar negara. Tidak kira sebarang jenis perniagaan yang dijalankan samada melibatkan penjualan produk, servis, nasihat dan sebagainya. Kecekalan dan semangat yang kental sangat diperlukan bagi memastikan cita-cita yang diimpikan tercapai. Perniagaan ini bukan sesuatu yang boleh dicapai dengan mudah. Kerana ia mengambil masa dan memakan tempoh yang agak panjang. Sambutan pelanggan dalam perniagaan yang dijalankan mempunyai beberapa cara untuk dicapai.
Beberapa tips ini perlu diamalkan bagi memastikan perniagaan yang dijalankan menjanjikan pulangan yang lumayan dan memberangsangkan. Perkara pertama yang perlu kita amalkan adalah tips untuk mempelajari tentang keadaan kawasan yang menjadi tempat untuk memulakan perniagaan. Jika kita memulakan perniagaan yang padat dengan penduduk dan menjadi pusat pentadbiran, hasilnya akan positif. Sebaliknya jika kita membuka perniagaan di kawasan kampung yang tiada kemudahan dan sambutan ramai maka, perniagaan kita tidak akan bertahan lama.

Mengkaji tentang suasana dan kedudukan
Kita perlu mengkaji tentang latar dan faktor kedudukan tempat baru itu. Jika ia merupakan kawasan yang didiami pelajar dan pekerja, membuka kedai dobi adalah cadangan yang baik. Kerana golongan seperti ini lebih cenderung untuk menghantar pakaian yang kotor kedai dobi dari dicuci sendiri. Jangan pula di kawasan seperti itu kita mulakan dengan perniagaan besi buruk dan barang kitar semula. Selain itu, kawasan seperti ini juga sesuai dibuka perniagaan makanan dan minuman. Kerana pelajar dan pekerja sentiasa memerlukan tenaga untuk pergi belajar dan pergi bekerja. Katakan juga keinginan untuk memulakan kedai alat tulis dan perkhidmatan potostet di kawasan yang sama. Pendek kata, sesuatu kawasan itu perlu dikaji terlebih dahulu sebelum memulakan perniagaan. Kerana perniagaan ini bukan untuk suka-suka dan main-main, sebaliknya sesuatu yang serius dan berat.

Mencari rakan kongsi yang boleh dipercayai
Tips yang seterusnya adalah mencari rakan kongsi yang boleh dipercayai. Bukan sekadar seorang yang mempunyai wang untuk dilaburkan sahaja. Setidak-tidaknya minat dan hobi pada benda yang sama akan menampakkan lagi usaha yang dijalankan. Kerana manusia tidak akan jemu dan bosan melakukan sesuatu yang menjadi kegemaran mereka. Katakan Yusri dan Lisa mempunyai minat yang sama dalam bidang penerbitan dan periklanan. Jadi, mereka telah bersetuju dan melaburkan sejumlah wang untuk memulakan perniagaan ini di sebuah kawasan yang menjadi tumpuan. Kerana minta dan pendapat dalam bidang yang sama sangat tinggi, perniagaan mereka semakin maju. Kerana masing-masing memberi komitmen yang baik dalam perniagaan ini. Bukan hanya seorang sahaja yang perlu bekerja, sebaliknya kedua-dua belah pihak rakan kongsi ini. Pendek kata, perniagaan mereka maju kerana minat dan hobi dalam bidang yang sama.


Bermula secara kecil-kecilan
Tidak semua perniagaan itu perlu diusahakan secara besar-besaran yang menelan belanja sehingga jutaan ringgit. Sekadar sebagai hobi dan minat untuk memenuhi masa dan boleh dijadikan sebagai pendatan sambilan sudah memadai. Contohnya Pak Abas yang menjalankan perniagaan menjual kerepek di kampungnya. Perniagaan ini adalah perniagaan warisan daripada ayahnya dahulu. Jadi, Pak Abas membantu ayahnya yang telah tua kerana sudah tidak mampu melakukan pekerjaan berat lagi. Semakin lama, minatnya telah mendalam dalam dunia perniagaan dan dia menguruskan sepenuhnya perniagaan ini selepas kematian ayahnya. Pada awal penglibatan dalam dunia penjualan kerepek, arwah ayah Pak Abas berniaga dengan menaiki motorsikal sahaja. Selepas Pak Abas mengambil alih, dia telah membuat pinjaman dengan bank untuk mendirikan sebuah kilang pembuatan kerepak yang terletak di belakang rumahnya. Pendapatanya semakin maju tambahan pula semasa musim perayaan dan juga musim perkahwinan. Kerana Pak Abas telah mendapat pengalaman yang banyak semasa membantu arwah ayahnya dahulu. Kini, Pak Abas telah mendirikan lima buah kilang di daerah dalam negerinya.


Mengupah pekerja yang boleh dipercayai
Setelah mempunyai kedudukan yang baik dalam perniagaan yang diceburi, pasti kita ingin meluaskan perniagaan itu. Katakan perniagaan kedai pakaian lelaki dan wanita. membuka cawangan baru memerlukan lebih ramai perkerja untuk menguruskannya. Maka, kita perlu mengupah orang yang boleh dipercayai untuk memastikan perniagaan yang diusahakan selama ini tidak dirosakkan mana-mana pihak yang cuba menjatuhkan kita. Mungkin kita boleh mengupah jiran yang telah lama kita kenali sebelum memulakan perniagaan itu atau juga mengupah kawan-kawan yang sudah kita maklum dengan hati budi mereka. Jika tidak, perniagaan kita akan musnah berikutan ada pihak yang iri hati dengan kesenangan dan kemewahan yang kita capai. Oleh sebab itu, kita perlu menjalin perhubungan yang baik dan tidak bermusuh dengan semua orang agar kita juga selamat dan perniagaan kita terus maju.


Mempunyai strategi yang berkesan
Selain itu, untuk memastikan sesebuah perniagaan itu berjaya, kita juga perlu mempunyai strategi yang berkesan. Bukan sahaja perniagaan, setiap pekerjaan yang dilakukan juga memerlukan perancangan yang sempurna. Jika tidak impian itu akan musnah di pertengahan jalan. Contohnya memulakan perniagaan dalam bidang ubat-ubatan dan farmasi. Dalam dunia yang serba canggih dan maju ini, kita sering dihantui dan dibayangi dengan pelbagai wabak penyakit yang disebabkan penyalahgunaan bahan kimia industri, wabak penyakit yang disebabkan bahan kimi berlebihan dalam bekalan makanan seperti sayur dan wabak penyakit berjangkit yang mudah disebarkan melalui migrasi manusia atau haiwan. Wabak penyakit berbahaya memang sukar untuk diubati, tetapi kita masih mempunyai peluang untuk mencegahnya. Maka, perniagaan dalam bidang ubat-ubatan dan farmasi sentiasa mendapat sambutan yang baik kerana kita tidak mampu menjangka saat kita akan ditimpa penyakit. Perniagaan ini adalah perniagaan yang mampu memberi keuntungan kepada pengusaha. Masyarakat hari ini juga semakin bijak untuk menentukan ubat yang berkesan bagi penghalang penyakit merebak.


Mendengar dan mengikuti kemahuan pelanggan
Pihak yang akan menentukan jatuh bangun sesebuah perniagaan itu adalah pelanggan dan orang ramai. Maka, hasrat dan kemahuan mereka perlu diambil kira dan tidak boleh dipandang ringan. Jika tidak, pelanggan akan lari dan kita yang akan mengalami kerugian kerana gagal memenuhi kehendak mereka. Sekurang-kurangnya kehendak pelanggan memberikan kita sesuatu yang baru untuk dicuba dalam dunia perniagaan itu. Contoh yang paling rapat dengan masyarakat adalah perniagaan francais iaitu McDonalds, yang berjaya meluaskan perniagaan ke serata dunia. McDonalds di India telah menyediakan menu khas bagi penduduk India dengan menyediakan burger ayam. Mereka telah tampil dengan Chicken Maharaja Mac, kerana meraka tidak boleh memakan daging. Selain itu, di Itali pula, mereka telah menyediakan burger yang disajikan dengan daging khinzir. Di Norway pula, burger telah disajikan dengan kepingan daging ikan salmon yang menjadi kegemaran penduduknya. Manakala di Thailand, ia juga disajikan dengan memasukkan perisa tomyam yang disesuaikan dengan selera pelanggan. Tidak kurang hebat juga dengan McDonalds di Malaysia.


Bersedia untuk memulakan perniagaan yang besar
Perniagaan yang semakin maju menjadi idaman semua usahawan. Tetapi adakah kita sudah bersedia untuk memulakan perniagaan ke peringkat yang seterusnya? Kejayaan kita mampu diukur setelah kita melihat dan merasakan sambutan yang diterima ramai orang. Katakan dulu Iqbal hanya menjual laksa dengan menaiki motorsikal sahaja. Selepas 5 tahun bersusah-payah, dia telah mengumpul wang yang banyak dan membuka sebuah kedai laksa bersama adik lelakinya. Memang cita-cita Iqbal untuk membuka sebuah kedai laksa daripada resipi arwah ibunya. Dia telah bersedia dengan sepenuhnya. Dengan pembukaan kedai baru itu, Iqbal menjadi semakin bersemangat untuk bekerja dan juga untuk merubah masa depannya. Semakin hari, perniagaannya semakin maju. Kerana Iqbal sudah mempunyai pelanggan tetap selama 5 tahun sepanjang dia berniaga menaiki motorsikal roda tiga.
Secara kesimpulannya, tips ini perlu diamalkan agar perniagaan yang kita ceburi itu menampakkan hasil dengan titik peluh yang dikorbankan. Kegagalan dan jatuh bangun dalam perniagaan adalah lumrah dan kita perlu bersedia dengan semua kemungkinan yang bakal tiba. Sekali jatuh bukan bermakna kita akan jatuh selamanya. Jadikan perkara ini sebagai pembakar semangat. Pokok pangkal untuk berjaya dalam bidang perniagaan adalah minat yang mendalam, kegigihan dan juga usaha yang tidak pernah kenal penat lelah. Dalam erti kata yang mudah, setiap usaha yang kita lakukan pasti akan membuahkan hasil apabila tiba masanya nanti. Berusaha dan terus berdoa agar urusan kita dipermudahkan-Nya.











18 comments:

  1. Salam sejahtera!
    Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

    Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh puan Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada puan Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

    Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

    Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

    Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan puan Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan

    ReplyDelete
  2. BERITA BAIK! BERITA BAIK!

    Untuk memperkenalkan diri dengan betul,
    Ibu saya SUSAN [SYARIKAT PINJAMAN SUSAN BOWMAN]

    Saya seorang pemberi pinjaman swasta, syarikat saya menyediakan pinjaman semua jenis dengan kadar faedah 2% sahaja. Ia adalah peluang kewangan di langkah pintu anda, memohon hari ini dan mendapatkan pinjaman cepat anda.

    Terdapat ramai di luar mencari peluang atau bantuan kewangan di seluruh tempat dan masih, tetapi mereka tidak dapat mendapatkannya. Tetapi ini adalah peluang kewangan di langkah pintu anda dan dengan itu anda tidak mampu untuk melepaskan peluang ini.
    Perkhidmatan ini menjadikan kedua-dua individu, syarikat, lelaki dan wanita perniagaan.
    Jumlah pinjaman tersedia antara jumlah pilihan anda untuk maklumat lanjut hubungi kami melalui e-mel:

    Susanbowmanloancompany@gmail.com

    ReplyDelete
  3. AKHIR TAHUN PINJAMAN DI RATE SANGAT RENDAH.
    Halo, aku Mrs. Sandra Ovia, pemberi pinjaman uang pribadi, yang Anda dalam utang? Anda membutuhkan dorongan keuangan? pinjaman untuk mendirikan sebuah bisnis baru, untuk bertemu dengan tagihan Anda, memperluas bisnis Anda di tahun ini dan juga untuk renovasi rumah Anda. Aku memberikan pinjaman untuk lokal, internasional dan juga perusahaan pada tingkat bunga yang sangat rendah dari 2%. Anda dapat menghubungi kami melalui Email: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
    Anda dipersilakan untuk perusahaan pinjaman kami dan kami akan memberikan yang terbaik dari layanan kami.

    ReplyDelete
  4. Halo Nama saya Habibie Hidayat ke dalam pelaksanaan proyek saya juga merupakan penasihat khusus mengenai masalah teknis karena orang-orang ini berkonsultasi dengan saya dalam berbagai isu terkait proyek yang saya katakan adalah konsultan teknis. Saya sangat senang karena hasil dari pengetahuan syair saya dalam masalah proyek, orang-orang juga mulai menghubungi saya di tempat yang terpercaya dan berkomitmen untuk mendapatkan pinjaman mereka sehingga memungkinkan mereka mendanai proyek mereka dan karena saya suka membantu orang dan juga sebagai akibat dari layanan tanpa pamrih saya. Bagi umat manusia dalam hal proyek yang menuntut jumlah besar, panggilan pertama saya adalah ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM ini adalah perusahaan yang tujuan utamanya adalah untuk memberikan bantuan keuangan kepada semua kliennya saya karena dihubungi untuk mengawasi proyek tertentu yang dikeluhkan oleh klien saya dia tidak memiliki cukup dana untuk proyeknya, saya harus mengarahkannya ke Ibu Iskandar setelah pinjamannya berhasil disetujui oleh Borad dan semua detilnya mencantumkan pinjamannya sebesar billi ons berhasil dipindahkan ke akunnya tanpa ada tekanan silahkan sebagai penasihat teknis dan konsultan jika Anda menghubungi Ibu Iskandar sehingga Anda memiliki cukup dana untuk proyek Anda atau Anda memerlukan Jutaan untuk bisnis Anda dan keperluan pribadi lainnya sekarang. Tempat yang tepat untuk pergi adalah ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM karena mereka memberikan pinjaman adalah berbagai mata uang (RP, RYM, $) jika Anda membutuhkan pinjaman segera tanpa jaminan keamanan {KTA}, Anda dapat menghubungi mereka melalui email: {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com} tolong Anda harus menjadi klien yang tulus dan berkomitmen karena akan menjadi tidak saleh bagi Anda untuk mencuri uang Ibu dan melarikan diri jadi mohon memproses pinjaman Anda dengan Ibu Iskandar dengan pikiran bersih karena dijamin oleh Anda jika Anda meminjamkan disetujui Anda akan mendapatkan pinjaman jadi mohon lupakan perusahaan lain yang menipu Anda sebelum Ibu ada di sini untuk menyelamatkan Anda dari krisis finansial manapun yang Anda hadapi karena yakin bahwa semua trauma yang Anda hadapi gh adalah seluruh InshyaAllah.Anda juga dapat menghubungi Ibu melalui BBM INVITE-nya: {D8980E0B} karena pinjaman Anda akan berhasil dipindahkan ke rekening Bank Anda tanpa ada tekanan dan juga jangan lupa untuk menghubungi saya {habibiehidayat1@gmail.com} ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM pasti akan membawa kehidupan finansial ke keluarga Anda, proyek dan banyak lagi{iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com} BBM INVITE-nya: {D8980E0B}{habibiehidayat1@gmail.com}

    ReplyDelete
  5. Hai, martin Cheril, pinjaman pribadi, kesempatan hidup untuk membantu Anda. Butuh pinjaman untuk menghapus hutang mereka, atau butuh pinjaman untuk memperbaiki bisnis Anda? Sudahkah anda ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? kesenjangan atau pinjaman hipotek yang dibutuhkan? Belum lagi, karena kita berada di sini untuk semua masalah keuangan Anda di masa lalu. Kami menyediakan jalan bagi orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi dalam bisnis dengan biaya 2%. kami ingin menggunakan media ini untuk memberikan bantuan kepada dan kepada orang-orang yang ingin memulai atau mengarahkan bisnis mereka dan mereka yang ingin membayar hutang ... hubungi kami hari ini melalui: email Cheril.martinsloanfirm@gmail.com atau Ikpihaomoisaacfinancecompany @ gmail. com

    ReplyDelete
  6. Halo

    Assalamu`alaikum `Selamat Datang di ANNISA AHMAD LOAN COMPANY

    Apakah Anda seorang investor, Pemilik Bisnis, Pengusaha, Kontraktor, Petani, Memulai e.t.c? Mungkin Anda membutuhkan dana yang baik dan aman untuk membeli properti, memperbaiki / membalikkan, memperbaiki layanan / bangunan Anda mencari tempat yang dapat menjamin Anda meminjamkan salah satu dari jumlah yang Anda butuhkan untuk menghubungi e-mail: {annisaahmadlaoncompany@gmail.com} adalah Disini untuk membantu mereka yang membutuhkan tujuan arsip keuangan mereka, kami berinvestasi di properti, proyek / bisnis dan juga memberikan 100% penawaran untuk semua jenis pinjaman berbunga rendah. Tarif, kepada orang-orang yang tertarik dari negara manapun dengan tingkat kredit apakah Anda ditolak oleh bank lain atau kreditur? Kami dapat menawarkan pinjaman yang Anda butuhkan dengan harga yang terjangkau sehingga pekerja bisnis, pria dan wanita, pekerja kantor, pengangkut, inilah kesempatan Anda untuk berinvestasi atas apa yang telah Anda rencanakan di sini adalah pinjaman untuk Anda dan investasikan dengannya, kami juga membutuhkan Layanan dari Pialang yang bisa merujuk orang yang membutuhkan bantuan keuangan dan kami membayar setiap bulan untuk layanan Anda menghubungi kami melalui e-mail di bawah ini jika Anda tertarik dengan pinjaman atau persyaratan. Investor
    Email: {annisaahmadlaoncompany@gmail.com} Anda juga bisa menghubungi kami dengan cara BBM pin (DB5121C1) kejujuran kepercayaan dalam pelayanan kami
    Assalamu`alaikum wr wb,

    ReplyDelete
  7. Apakah kamu butuh pinjaman?
    Apakah Anda butuh Keuangan?
    Apakah Anda mencari Keuangan?
    Apakah Anda mencari uang untuk memperbesar bisnis Anda?
    Kami membantu individu dan perusahaan untuk mendapatkan pinjaman untuk bisnis
    memperluas dan menata bisnis baru dengan jumlah berapa pun, Dapatkan pinjaman dengan tingkat bunga yang terjangkau sebesar 1%, Apakah Anda memerlukan uang / pinjaman ini untuk bisnis dan untuk membersihkan tagihan Anda? untuk garansi 100% kirimkan email sekarang untuk informasi lebih lanjut hubungi kami sekarang melalui Email: ((anthony.yulianalenders@gmail.com))

    ReplyDelete
  8. Hello Sir / Madam, Adakah anda memerlukan pinjaman?

    Adakah anda seorang lelaki atau wanita perniagaan? Adakah anda memerlukan dana untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan hutang anda atau membayar bil anda atau memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda memerlukan dana untuk membiayai projek anda? E-mel: ( Larryellisonfinance@gmail.com ) Kami menawarkan perkhidmatan pinjaman terjamin dari jumlah dan ke mana-mana bahagian dunia untuk (Individu, Syarikat, Broker barang dan Badan Korporat) pada kadar faedah hebat kami sebanyak 2%. Untuk permohonan dan maklumat lanjut, hantarkan balasan kepada alamat E-mel berikut: { Larryellisonfinance@gmail.com }

    Berikut adalah beberapa bidang yang boleh kami bantu

    * Kewangan
    * Meminjam Pajakan
    * Pinjaman Perniagaan
    * Pinjaman pelaburan
    * Pinjaman Auto
    * Penyatuan Hutang
    * Talian kredit
    * Gadai janji kedua
    * Penebusan Kredit
    * Pinjaman peribadi
    * Pinjaman Kereta
    * Gadai janji
    * Pinjaman Pembiayaan Semula
    * Pinjaman pelajar
    * Pinjaman pembinaan

    jadi jika anda berminat untuk mendapatkan pinjaman tulen hanya E-mel: Larryellisonfinance@gmail.com

    Isi borang permohonan.

    1) nama penuh:
    2) Negara:
    3) Jumlah Diperlukan:
    4) Tempoh pinjaman:
    5) Nombor telefon:

    Terima kasih,

    ReplyDelete
  9. BERITA BAIK BERITA BAIK

    Saya adalah Ibu Mirabe Daniels saya adalah pemberi pinjaman pinjaman yang dapat diandalkan dan sah.
    Kami menawarkan kondisi yang nyata dan mudah dengan tingkat bunga 2%. dari
    $ 1.000 - $ 100.000. Euro dan Pounds IDR. Saya memberikan pinjaman kepada pengusaha juga untuk:

    Kredit pribadi,
    Pinjaman siswa,
    Kredit transportasi
    Pinjaman usaha
    pinjaman perusahaan

    hubungi saya langsung untuk informasi lebih lanjut.
    Email: mirabeldanielloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  10. kabar baik!!!!

    Hello All, nama saya Jane alice seorang wanita dari Indonesia, dan saya bekerja dengan kompensasi Asia yang bersatu, dengan cepat saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan seluruh masyarakat Indonesia yang mencari pinjaman Internet agar berhati-hati agar tidak jatuh ke tangan penipu. dan fraudstars banyak kreditor kredit palsu ada di sini di internet dan ada juga yang nyata dan nyata,

    Saya ingin membagikan testimonial tentang bagaimana Tuhan menuntun saya kepada pemberi pinjaman sebenarnya dan dana pinjaman Real telah mengubah hidup saya dari rumput menjadi Grace, setelah saya tertipu oleh beberapa kreditor kredit di internet, saya kehilangan banyak uang untuk membayar pendaftaran. biaya. . , Biaya garansi, dan setelah pembayaran saya masih mendapatkan pinjaman saya.

    Setelah berbulan-bulan berusaha mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah uang yang dikeluarkan tanpa meminjam dari perusahaan mereka, saya menjadi sangat putus asa untuk mendapatkan pinjaman dari kreditor kredit genue online yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya jadi saya memutuskan untuk menghubungi teman saya. yang mendapatkan pinjaman onlinenya sendiri, kami mendiskusikan kesimpulan kami mengenai masalah ini dan dia bercerita tentang seorang pria bernama Mr. Dangote yang adalah CEO Dangote Loan Company.

    Jadi saya mengajukan pinjaman sebesar Rp400.000.000 dengan tingkat bunga rendah 2%, tidak peduli berapa umur saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya inginkan adalah membangun bisnis saya dan pinjaman saya mudah disetujui. Tidak ada tekanan dan semua persiapan yang dilakukan dengan transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah mendapatkan sertifikat yang diminta dikembalikan, maka uang pinjaman saya disimpan ke rekening bank saya dan mimpiku menjadi kenyataan. Jadi saya ingin menyarankan agar setiap orang segera melamar kepada Mr. Dangote Loan Company Via email (dangotegrouploandepartment@gmail.com) dan Anda juga bisa bertanya kepada Rhoda (ladyrhodaeny@gmail.com) dan Mr. jude (judeelnino@gmail.com) dan Juga Pak Nikky (nicksonchristian342@gmail.com) untuk pertanyaan lebih lanjut

    Anda juga bisa menghubungi saya melalui email di ladyjanealice@gmail.com
    Dan Anda bisa mengikuti Mr dangote on instagram untuk lebih jelasnya di dangoteloancompany

    ReplyDelete
  11. (dewifendi2017@gmail.com)

    Good day everyone I am Dewi Fedi from the City Indonesia I would love to share the great success story that happened in my life for everyone know that in life you may have a bad time do not worry good time will surely come just be patient and have got focus part of my life experience, I would like to thank (ANTHONY YULIANA LENDERS) for their kindness, sincerity, loyalty and honesty to my life. Just a few months Back, I am looking for a loan of Rp100,000.000 juta as I am running out of money for my business and I can not pay my bills and workers anymore. I am scammed Rp10, juta fraudulent redeemer fraudulent ATM loan and I decided not to get involved in such a business again I never knew that a real company like (ANTHONY YULIANA LENDER) is still in in this world until my former co worker (Mr Jerry Andi) who told me about a company acknowledging a big loan in Europe I asked him for an address he told me they are in NETHERLAND but have email (anthony.yulianalenders@gmail.com) because of my appearance and my deed he assured me that if I apply I will giving credit to business at first I was arguing with him I assured him when he told me that the money that we pay the debt and start his business is from ((ANTHONY YULIANA LENDERS)) which is the original company, although I never trust him, I make trial and I am glad I did, I was given a loan amount from Rp 100.000.000 juta, by this company ((ANTHONY YULIANA LENDERS) no transfer or registration fees If you need genuine, legit loan or financial assistance and you are reliable, trustworthy and able to pay back at maturity my funds will be your advice to contact :(anthony.yulianalenders@gmail.com) and you are free from scams on the internet. All thanks (ANTHONY YULIANA LENDERS) to restore life to my business. Are you from Asia or Europe and beyond looking for a very Genuine loan? success story has a change with (anthony.yulianalenders@gmail.com)

    ReplyDelete
  12. (dewifendi2017@gmail.com)

    Good day everyone I am Dewi Fedi from the City Indonesia I would love to share the great success story that happened in my life for everyone know that in life you may have a bad time do not worry good time will surely come just be patient and have got focus part of my life experience, I would like to thank (ANTHONY YULIANA LENDERS) for their kindness, sincerity, loyalty and honesty to my life. Just a few months Back, I am looking for a loan of Rp100,000.000 juta as I am running out of money for my business and I can not pay my bills and workers anymore. I am scammed Rp10, juta fraudulent redeemer fraudulent ATM loan and I decided not to get involved in such a business again I never knew that a real company like (ANTHONY YULIANA LENDER) is still in in this world until my former co worker (Mr Jerry Andi) who told me about a company acknowledging a big loan in Europe I asked him for an address he told me they are in NETHERLAND but have email (anthony.yulianalenders@gmail.com) because of my appearance and my deed he assured me that if I apply I will giving credit to business at first I was arguing with him I assured him when he told me that the money that we pay the debt and start his business is from ((ANTHONY YULIANA LENDERS)) which is the original company, although I never trust him, I make trial and I am glad I did, I was given a loan amount from Rp 100.000.000 juta, by this company ((ANTHONY YULIANA LENDERS) no transfer or registration fees If you need genuine, legit loan or financial assistance and you are reliable, trustworthy and able to pay back at maturity my funds will be your advice to contact :(anthony.yulianalenders@gmail.com) and you are free from scams on the internet. All thanks (ANTHONY YULIANA LENDERS) to restore life to my business. Are you from Asia or Europe and beyond looking for a very Genuine loan? success story has a change with (anthony.yulianalenders@gmail.com)

    ReplyDelete
  13. KABAR BAIK!!!

    Nama saya Aris Mia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirim dokumen perjanjian palsu untuk Anda dan mereka akan mengatakan tidak ada pembayaran dimuka, tetapi mereka adalah orang-orang iseng, karena mereka kemudian akan meminta untuk pembayaran biaya lisensi dan biaya transfer, sehingga hati-hati dari mereka penipuan Perusahaan Pinjaman.

    Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan digunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800,000,000 (800 juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dan tingkat bunga hanya 2%.

    Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan, telah dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

    Karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik, sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email nyata: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda menuruti perintahnya.

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan Sety yang memperkenalkan dan bercerita tentang Ibu Cynthia, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Cynthia, Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya: arissetymin@gmail.com sekarang, semua akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya bahwa saya kirim langsung ke rekening mereka bulanan.

    Sebuah kata yang cukup untuk bijaksana.

    ReplyDelete
  14. Aasamalecum, apakah Anda memerlukan pinjaman, benar-benar memerlukan pinjaman segera, apakah Anda memerlukan pinjaman cepat, apakah Anda memerlukan pinjaman pribadi, apakah Anda memerlukan pinjaman yang besar, apakah Anda memerlukan pinjaman komersial? Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk dijual kembali terlebih dahulu. , apakah Anda memerlukan pinjaman jangka panjang, apakah Anda memerlukan pinjaman jangka pendek, apakah Anda mendapatkan pinjaman tanpa pinjaman, membayar pinjaman hari yang Anda butuhkan, apakah Anda memerlukan pinjaman hari buruk, seluruh pinjaman dari negara ibu saya Anda ingin pinjaman kereta api, apakah Anda ingin pinjaman pinjaman, apakah Anda menginginkan pinjaman dengan balok, apakah Anda menginginkan pinjaman rumah, Kemudian perusahaan pinjaman yang membawa kita kembali bungkus serendah 1%, pinjaman tanpa imbalan, Anda bebas untuk mendapatkan pinjaman cepat, untuk mewujudkan matlamat Anda tahun baru ini, semoga Allah memberkati Anda, inshaillah email kami hari ini (anthony.yulianalenders@gmail.com)
    BBM INVITE (DC0030C8)
    Balasan

    ReplyDelete
  15. Saya Widaya Tarmuji, saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah TRACY MORGAN LOAN FIRM. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir 32 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

    Tapi Tracy Morgan memberi saya mimpi saya kembali. Ini adalah alamat email yang sebenarnya mereka: tracymorganloanfirm@gmail.com. Email pribadi saya sendiri: widayatarmuji@gmail.com. Anda dapat berbicara dengan saya kapan saja Anda inginkan. Terima kasih semua untuk mendengarkan permintaan untuk saran saya. hati-hati

    ReplyDelete
  16. Halo.
    Saya adalah Bapak Rahel pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan hidup untuk individu, perusahaan bisnis, asuransi, dan lain-lain. Apakah Anda dalam kesulitan keuangan atau membutuhkan pinjaman untuk diinvestasikan atau Anda memerlukan pinjaman untuk membayar tagihan Anda tidak lebih jauh lagi seperti kami di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda menjadi sesuatu dari masa lalu. Kami menawarkan semua jenis pinjaman dalam mata uang mata uang dengan tingkat 2% tanpa biaya dimuka. Saya ingin menggunakan media yang bagus ini untuk memberi tahu Anda bahwa kami siap membantu Anda dengan jenis pinjaman apa pun untuk menyelesaikan masalah keuangan Anda. ya kemudian kembali sekarang melalui email (rahelcohranloan@gmail.com) untuk lebih jelasnya, anda sangat istimewa.

    ReplyDelete
  17. Halo.
    Saya adalah Bapak Rahel pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan hidup untuk individu, perusahaan bisnis, asuransi, dan lain-lain. Apakah Anda dalam kesulitan keuangan atau membutuhkan pinjaman untuk diinvestasikan atau Anda memerlukan pinjaman untuk membayar tagihan Anda tidak lebih jauh lagi seperti kami di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda menjadi sesuatu dari masa lalu. Kami menawarkan semua jenis pinjaman dalam mata uang mata uang dengan tingkat 2% tanpa biaya dimuka. Saya ingin menggunakan media yang bagus ini untuk memberi tahu Anda bahwa kami siap membantu Anda dengan jenis pinjaman apa pun untuk menyelesaikan masalah keuangan Anda. ya kemudian kembali sekarang melalui email (rahelcohranloan@gmail.com) untuk lebih jelasnya, anda sangat istimewa.

    ReplyDelete
  18. 2% LOAN OFFER APPLY NOW


    Anda kehilangan tidur di malam hari bagaimana cara mendapatkan pinjaman?
    * Apakah Anda mencari pinjaman untuk membayar hutang?
    * Apakah Anda mencari pinjaman untuk memulai bisnis Anda sendiri?
    * Apakah Anda mencari pinjaman untuk proyek besar?

    EMAIL US HARI INI: Donaldjonesloanfirm@outlook.com.

    Isi formulir ke aplikasi pinjaman Anda:

    Nama:
    Negara:
    Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
    Pendudukan:
    Pendapatan bulanan:
    Telepon:
    Panjang Pinjaman (tahun):

    Catatan: Semua email harus dikirim ke: Donaldjonesloanfirm@outlook.com


    Saya berharap bisa memenuhi harapan finansial anda.

    Terima kasih.
    © 2018 Donald Co-operation.

    ReplyDelete